torsdag 28 januari 2010

Sushiexperterna

I veckan har vi börjat med Hälsopsykologi och hittills är det rätt slappt. Väldigt bra med andra ord. I tisdagskväll skulle den Stora pubrundan med nollorna äga rum. Det innebär att man går runt på i stort sätt alla nationer och dricker öl. Man hinner vara på varje nation i knappt en halvtimma innan man ska gå vidare. Och att snubbla omkring i snön och kylan lockade inte så mycket. Dessutom har jag varit lite förkyld och trött i veckan. Så jag, Ylva och Susanna bangade pubrundan. Istället gick vi på Ica och köpte ett sushi-kit och kallrökt lax. Sen cyklade vi hem till Ylva och gjorde sushi!

Sushi-kitet!

Jag hackade avokado.


Avokado, sjögräs (ingick i kitet), kallrökt lax och crabsticks. Med crabsticksen var inte så goda så det använde vi bara som dekoration.

Vi kokade riset och blandade i risvinäger. Och lät det svalna på balkongen.

Ylva och Susanna stod för rullningen och jag fotade. Titta så snyggt! Två stora rullar blev det plus flera små "bollar". Det följde med fyra sjögräsark, men vi använde inte alla.
Tjusigt värre!
Och riktigt gott blev det!
Sen åt vi kladdkaka. Och var så mätta och nöjda.
En riktigt trevlig tisdagskväll!

tisdag 26 januari 2010

Hanna rules!

En av de bloggar jag följer kontinuerligt är Hanna Fridéns. Den är bra. Både rolig, humoristisk, sarksastisk, kiss och bajs, och samtidigt seriösa inlägg om jämsställdhet, olika problem, om hennes asbergersdiagnos, relationer etc. För några dagar sedan skrev hon att hon hade frågestund. Så jag skrev en fråga. Och den kom med! Så himla coolt! Hon läste min lååånga fråga och svarade! Så vad frågade jag? Jag undrade hur hon ställer sig till kvotering. Frågan blev väldigt lång, så om ni skummar igenom frågorna så hittar ni säkert min. Hursomhelst, så svarade hon typ att hon överlag är för kvotering, men att det egentligen inte borde behöva finnas. Jag berättade att killar hade kvoterats in på min utbildning och hon skrev att hon skulle bli rätt arg om hon själv hade blivit bortkvoterad. Hon är en reko tjej, den där Hanna!

På tal om kvotering. För ett tag sedan läste jag en artikel (på Aftonbladet tror jag). Där hade man kommit fram till att 90% (eller om det var 95) av alla som kvoteras BORT är kvinnor. Killar har alltså MYCKET lättare att komma in på utbildningar. Resursslöseri, pratade man om i artikeln. Och jag måste ju onekligen hålla med. När ska det någonsin bli lättare för kvinnor att komma in på något eller få en hög position?! Jag blir något frustrerad.

Jag tackar Hanna för svar. Det är alltid bra att höra andras åsikter, för det är lätt att man missar något perspektiv. Kanske är det helt tokigt som man tänker. Vad tycker ni om kvotering?

lördag 23 januari 2010

Shake that ass off






Fredagskvällen började i en källarlokal på Phyllebo. Förfest med alla faddrar och nollor. Vi hade en namnlek där man skulle säga sitt namn och något man skulle ta med till en öde ö som började på samma bokstav som sitt namn. Det blev allt från sten, salt, skepp, kniv till simkläder (jag, haha) och snorkel. Redan vid halv nio traskade vi till Värmlands, och trots att vi kom så tidigt fick vi stå i kö i typ en halvtimme! Sjukt, vad poppis klubb 054 är. Men tillslut kom vi iaf in och vi hade så roligt! Röjde på dansgolvet i flera timmar. Så härligt!
I eftermiddag ska jag på Afrodans, ikväll väntar bio med bland annat Ragna som är här, och imorgon brunch! Vilken toppenhelg! Men först ska jag plugga...
Trevlig helg!

torsdag 21 januari 2010

Full fart



Glada faddrar!
Denna vecka och förra veckan - stora kontraster! Förra veckan var vi helt lediga, eftersom den nya kursen inte började förrän i måndags. När jag var ledig ägnade jag dagarna åt att sova lagom länge, träna nästan varje dag, laga massor med mat och frysa in, träffa massor av vänner, promenera, gå på stan, dansa på BJ's samt slutligen åka på en snabbvisit till Stockholm.
Och så blev det slutligen måndag och allt drog igång. Upprop tidigt på morgonen, sen träffade vi våra nollor och gick på lunch med dem på Stocken. På eftermiddagen drog Patologikursen igång. Den är bara en vecka lång, så det känns rätt så intensivt. På måndagseftermiddagen klockan 17 hade vi tävlingar med nollorna. Himla kul!
I tisdagskväll hade vi Lilla pubrundan, som innefattade fyra nationer med tävlingar på varje, där två lag möttes varje gång. Jag, Vendela, Emilia och Sofia Lindén följde med och peppade vår grupp och hade himla kul. Kvällen avslutades på Upplands med alldeles för många människor på för få kvadratmeter, men vad gör det! Sen åkte jag hem lite försent med tanke på att jag skulle upp halv åtta dagen efter. Men det gick ju det med.

Onsdagskvällens nolleaktivitet var pulkarace i Slottsbacken! Väldigt uppskattat tror jag minsann. Idag var det ingen nolleaktivitet inplanerat, men imorgon är det fest.
Och under veckan har jag lärt mig en massa om tumörlära, obduktionsetik, obduktion (se tidigare inlägg), lungpatologi, hjärtpatologi och immunologi. Imorgon har vi ingenting! Så himla skönt. Men jag ska ändå cykla till BMC för att köpa kurslitteratur av en fadder till nästa kurs.
Tränade idag på Friskis. Trodde att det skulle vara ett gympapass klockan 15.30, men när jag kom dit så var det tydligen 16.30, typiskt. Så jag gymmade istället, vilket var lite drygt för det var så himla mycket folk där. Känner mig inte riktigt hundra procent, hoppas att jag kan sova bort det tills imorgon...
Nu ska jag dricka upp mitt te! Trevlig fredag vänner!

Polka dots






Jag älskar prickar. Varför vet jag inte. Det är bara vackert, roligt, färgglatt, levande och gulligt. Därför har en hel del prickar letat sig in i mitt rum.
Vad har ni för favoritmönster?

tisdag 19 januari 2010

Obduktion

Idag har jag varit med om något väldigt speciellt. Jag och halva klassen fick nämligen vara med och titta på vid en obduktion! En riktig obduktion! Ni vet en sån där man skär upp kroppen och plockar ur organ, japp! Men vi tar det från början. Det hela gick väldigt lugnt till. Obducenten var en lugn och trygg kvinna som berättade att man fick gå ut från rummet när man ville, eller bara sätta sig ner (vi stod upp på "läktare") om man ville.

Personen som skulle obduceras var en man och när vi kom in i rummet var han övertäckt. Och alla organen var redan utplockade och övertäckta. (Vilket var väldigt skönt; det hade inte varit en så behaglig upplevelse att se när de skär upp bröstkorgen och sågar sönder revbenen. )Hon började med att visa hjärnan. Där låg den! En hjärna. På bänken. Med fåror och vindlingar. På rikigt! Det var så himla coolt! Sen började hon skära upp den! Precis som man skär en limpa, i tunna skivor som hon la upp på en plåt. Det var riktigt coolt att se när hon skar upp lillhjärnan, för arbor vitae var precis lika vackert som på bilder!

Sen fortsatte hon med hjärta, lungor, magsäck, gallan, levern, bukspottkörteln, njurarna och mjälten. Samt matstrupen och luftstrupen. Allt skars upp med kniv och sax. Mitt itu och längs ådror. Hon var väldigt profesionell och svarade på våra frågor. För mig var det inga problem fram tills hit. Jag kände ingen lukt och tyckte mest det var coolt. Sen sa hon att hon var klar och om man ville fick man gå eller stanna kvar och titta på tarmarna (som hon inte skulle skära upp), samt på mannens uppskurna bål. Jag stannade kvar. Tarmarna plockades fram, tungt såg det ut!

Sen avlägsnade hon skynket över mannens mage och det var så absurt! Där låg en man med likbefläckade armar och fingrar. Och så en bål som var uppskuren från halsen och ner till blygdbenet. Och det var tomt! Nästan. Och då kom lukten. Jag vände mig om och andades i ärmen ett tag, men sen gick jag ut och några minuter senare kom resten ut.

Observera att vi aldrig såg mannens ansikte. Man obducerar inte alla, bara de som inte dött en naturlig död. Med det menas alltså att personer som blivit mördade, varit med i olyckor, dött på grund av alkohol eller drogmissbruk (brottsmisstanke kan förekomma) och liknande blir obducerade. Antingen obduceras man på patologen eller på rättsmedicin.

Det hela var en surrealistisk, absurd och väldigt intressant upplevelse! Men jag är glad att det inte var jag som höll i kniven ;)

tisdag 12 januari 2010

Prickig matlagning

Hej!

Vilken härlig dag! Strax före tolv cyklade jag in till stan och mötte upp Vendela. Vi promenerade runt ett bra tag, upp till slottet och förbi en massa fina hus. Vår plan var att gå till Flogsta, men vi kom aldrig riktigt dit, jag tror inte nån av oss riktigt visste var vi var... inte då jag iaf! Vi kom in till stan igen och åt lunch och fikade på Norrlands. Det är så himla trevligt att vara med Vendela! Tack för sällskapet!

Vi gick i några affärer och jag hittade VÄRLDENS finaste ugnsformar på Stockhome! I pastellfärger med prickar! Hör ni! Med prickar! Prickar när man lagar mat, det är ju genialiskt, vilket idé! Jag köpte en rund grön form och en liten röd.

På eftermiddagen gick jag på aerobics och övade på koordinationsförmågan. Har varit på Willy:s ikväll och handlat. En fin blomma fick följa med hem! Det behövdes när den vissna hyacinten och julstjärnan åkt i soporna.



Och den här blomman SKA överleva!

måndag 11 januari 2010

Hjälp någon?

Är det någon som vet om man kan centrera header-bilden så den kommer mitten? Jag är ju lite novis på det här...

Förändring!

Hej!

Jag har länge tyckt att man blogg är lite tråkig, jag vill ju ha en fin layout, och det går inte riktigt att fixa på blogg.se. Jag tror att det är lättare på blogspot har jag fått för mig. Så jag testar!