tisdag 23 mars 2010

Vardagens äventyr

Min vardag just nu.

- Jag blir manodepressiv av det här vädret; strålande sol, skitvarmt, nästan sommar ena dagen, vinter, snö och slask nästa dag. Jag blir galen!
- Fick godkänt på Hälsopsykologihemtentan.
- Fick veta min VFU-plats idag. Jag är kvar i Uppsala på någon neuroavdelning på Ackis två veckor i slutet av maj tror jag. Det blir bra!
- Idag har jag gått i skolan från 8.15-15 och inte haft en enda regelrätt föreläsning! 8.15- nästan 10 var jag och några grupper på Friskhuset för att lära oss hur man försöker klura ut sitt RM i en massa olika övningar. Vi styrketränade alltså skithårt, jättekul! RM= repetition maximum, alltså hur mycket man klarar på en repetition, lassa på så mycket man kan alltså. Resten av dagen har vi lärt oss hur man undersöker och behandlar central och perifier cirkulation, övat på att sätta på stödstrumpa, linda fötter, övat lite blodtrycksmätning etc. Himla rolig dag!
- På torsdag kommer the money, det behövs, nu är det knapert. Egentligen skulle jag haft rätt mycket pengar om det inte var för massagekursen (1900 kr) och FYSS-boken (200 kr).
- Massagekursen börjar för övrigt till helgen! Lördag och söndag 9-17 tror jag. Sen måndag och tisdagkväll 17.30 till typ 21.30. Hurra. Nej, men det kommer att bli skitkul, vila för jag göra sen, för sen ska jag ju hem över påsken! Åh, jag ska sova, käka godis och läsa funktionell anatomi. Och terrorisera mina vänner!
- I lördags var den 20 mars. Det datumet hade jag lagt på minnet. Och tydligen inte bara jag. Det var nämligen den dag som New Moon kom ut på dvd. Jag gick förbi ICA på lördagen men alla exemplar var uthyrda. Efter att ha gått förbi ICA två gånger på söndagen så kunde jag hyra den! Och kanske hade jag lite för höga förväntningar. Den var visserligen bra, bättre än den första tycker jag. Hursomhelst så blev jag återigen löjligt förälskad i Edward och hemskt sugen på att läsa böckerna igen - men det är det sista jag får göra nu! Det enda jag får läsa är Joint Structure. Efter att ha sett filmen en gång så såg jag alla de bästa klippen igen (dvs alla hångelscener). Jag trodde nog att jag skulle gråta floder när han lämnade henne, men jag blev bara väldigt väldigt olycklig, mest för att jag kommer ihåg hur jobbigt det var i boken. Åh, jag mådde så dåligt under den tiden!

Onej, nu får jag sluta. Gonatt på er!

lördag 20 mars 2010

Om en utmaning

Onsdag, torsdag och fredag har varit schemafria för mig. Så jag har ägnat dagarna åt att sova till ungefär åtta, träna och plugga. Himla skönt, passa mig utmärkt. Och så blev det helg igen. Igår bjöd Sofia över mig på gomiddag och sen promenerade vi in till stan för att se Alice i Underlandet i 3D! Jag gillade den väldigt mycket! Har aldrig sett 3D förut på bio, och tyckte det var himelens häftigt. Dagens teknik alltså! (känner mig som en gammal tant "men hur gör dom!? HUUR!?")

Sen blev det lördag. Och jag låg och drog mig i sängen till strax efter tio. Strålande sol! Promenad med Sofia. Lite plugg. Och sen träffades jag, Linnea (efter hårda påtrycknignar), Kajsa och Ph på Sats för att gå på Davids omtalade pass! Det hette Shape och var någon sorts funktionell träning. Jäklar! Jäklar, säger jag! Det var väldigt kul! Men sjukt svårt och jobbigt. Det var övningar som jag aldrig har gjort förut och allt David gjorde såg så enkelt ut men blev stört omöjligt när jag skulle göra det. Bara en sån sak som att hålla upp en stång med en arm i luften är ju inte helt enkelt! Var livrädd att jag skulle meja ner någon eller tappa stången. Vinglade farligt mycket.

Men jag hade ju ställt in mig på både död och förnedran så allt utöver det var ju great succses! Så det gick väl rätt bra för att vara första gången måste jag ändå säga. Visst, jag är svag och kan inte gå ner så långt i benböj, men jag kom ut med livet i behåll - hurra! När jag kom ut ur lokalen kände jag att magen fått en hel del. Efter att jag hade duschat började jag känna träningsvärken komma i ryggen. När jag gick hem kände jag att benen var rätt möra.

Så om jag kommer upp ur sängen imorgon är rätt tveksamt. Har en härlig träningsvärk att vänta de närmsta dagarna! Hmm, kanske har gått över på... torsdag? Fredag kanske?

Har iaf laddat upp med brownies som jag bakade igår. Nu ska jag gå över till Kajsa och socialisera. Trevlig kväll!

onsdag 17 mars 2010

Sommarlängtan




Längta efter asfalt, promenad i eftermiddagssol, köpa glass vid Nydalasjön, tennis i stekande sol, sitta i gräs och dricka vin, rabarbarpaj, festival och sunkiga tält, obegränsade mängder jordgubbar från trädgårdslandet, dagar och nätter som aldrig tar slut för det blir aldrig mörkt, picknick vid umeälven, grillmiddagar och vänner att tillbringa sommaren med.

Tipsy

Har man Ica-kort kan man nu köpa 2 kg kycklingfilé (Kronfågeln) för 99 kronor, hurra! Snabba på! Tänk dock på att det tar mycket plats i frysen.

måndag 15 mars 2010

Att maxa en helg

Vilken fin helg! Eller det började förresten redan i torsdags (då vi för övrigt började en ny kurs), när jag slutade vid tre och rullade ner för sjukhusbacken ner till Centralstationen för att möta upp Jessica som anlänt! Vi promenerade hem till mig, lagade broccolipaj och sen kom Johanna förbi och vi åt min gratis-prinsesstårta och drack te.


Efter fredagens föreläsningar och kärringgymnastik kom jag hem på eftermiddagen och hoppade in i duschen. Jag och Jessica åt pizza på pizzerian i samma byggnad som jag bor i tillsammans med Johanna, Emilia och Erica. Sedan åkte vi in till stan, fixade gästleg till Jessica och gick på förfest/födelsedagsfest! Himla kul var det. Vi drack vin och cider ur rosa sugrör, pratade och surrade, lyssnade på 90-talsmusik, åt från födelsedagsbarnens godishalsband och övade hatt-moves med Anna-Karin. Sen promenerade jag och Jessica till Värmlands, drack P2 och dansade och sen kom några fler ur klassen. Så rolig kväll!
Så blev det lördag och jag och Jessica tog sovmorgon. Sen tog vi oss till Stockholm, närmare bestämt till Rebecca! Efter att ha vilat upp oss och piffat lite så tog vi tunnelbanan en station till Ivarssons place. Men först åt vi middag på den italienska restaurangen. Hör här: tagliatelle, pesto, soltorkade tomater, mozarella, parmaskinka och parmesan! Mh-mh!! Efter att ha kastat i oss maten skyndade vi oss upp till The Ivarssonska/Israelssonska hushållet där bland annat Fryk, Alma, Jennifer och några till befann sig. Vi gömde oss i vardagsrummet och väntade på att Robert och hans brorsa skulle komma tillbaka. De kom in i hallen och vi höll på att fniss ihjäl oss. Tillslut kom Robert fram och vi brast ut i födelsedagssång!
Robert - en aningen förvånad!
En viss Frykholm hade hängt i Sydafrika i två månader och var så brun så brun, så man blev bländad av att titta på sig själv. Frykis är heeeemmmaaaaa!
Efter skönsången bjöd Ivarsson på megafika! Det var blueberry-cheesecake, brownies, bullar, muffins och allehanda kakor. Så gott! Vi satt på golvet och fikade och såg lite på Melodifestivalen och sjuttiåttatusen bilder senare (jag har ingen bild med DIG ju!!) tog vi tunnelbanan till Söder för att gå till Mosebacke. De måste ha Stockholms bästa utsikt! Vi surrade och dansade loss till suspekt rysk-balkanmusik, det var skitskoj! När vi var trötta åkte vi hem och åt nattmacka och spoonade i bäddsoffan.
Det blev söndag och världens bästa Anna och Robert fixade megafrukost med bland annat pannkakor och ost och kex. Jag rullade (jösses, denna helg har verkligen gott i matens tecken) till tunnelbanan och åkte hem till Uppsala. Kom hem vid halv tre. Halv fyra gick jag 20 meter till Johanna som bjöd på fika (know what I mean?) för Lovisa var på besök! Halv fem promenerade jag iväg till Willys för att möta upp Linda och Susanna! Det inhandlades ris, sjögräsplattor, risvinäger, soja, wasabi, kallrökt lax, avocado och gurka. Gissa vad vi skulle göra? Hehe. Vi gick hem till Linda och sen kom Lången. Vi gjorde asgod sushi (mat - IGEN!) och hade väldans trevligt. Jag kom hem alldeles för sent, duschade och dog i sängen.
Himmel, vilken rolig helg - från början till slut! Idag har jag varit så trött så det värker i kroppen och jag slumrade till några gånger på föreläsningarna, men 10 kilo lyckligare. I veckan väntar mega-plugg!
Tack alla för en toppenhelg!

söndag 7 mars 2010

Fisksoppa på en höft


Idag fick jag för mig att göra en fisksoppa till middag. På en höft sådär. Och det blev himla bra, måste jag säga! Här kommer receptet, allt på en höft förstås.


Fisksoppa á la Sofia

(cirka 3 portioner)


1 bit laxfilé (ca 120 gram, eller vad det nu brukar vara)

1 pangasusfilé (stor vit sak, annan vit fisk går också bra)

1/2 purjolök

1/2 rödlök

1 gigantisk morot (minst två i vanlig storlek)

2 palsternackor

ca 1 liter vatten

1-2 fiskbuljongtärningar

en skvätt grädde av valfri sort

salt, peppar, citronpeppar, citronsaft, dill eller vad man vill


Gör så här: ta fram fisken i god tid om den är fryst. Hacka lök och purjo och fräs i smör eller olja. Häll över vatten och buljong. Skala och slanta morötter och palsternacka och häll i detta i soppan när det börjat koka. Häll i grädde, citronsaft och övriga kryddor. Koka tills grönsakerna är mjuka, kanske en kvart (förslagsvis kan du diska medans). Skär fisken i tärningar och häll ner i soppan när den är klar. Låt stå typ en minut och rör runt. Fisken blir klar på nolltid. Klart!

lördag 6 mars 2010

Ursäkter och fest

Igår eftermiddag när jag kom hem efter skolan så kändes det väldigt mycket mer viktigt att baka chokladmuffins än att plugga. Sen kändes det väldigt relevant att äta muffins istället för att plugga. Och sen kunde jag ju inte gör annat än att gå ut på en promenad i det strålande vädret - jag menar, man måste ju passa på att njuta när det är så fint! När jag kom hem var jag ju självklart tvungen att duscha så jag skulle vara ren och fräsch inför kvällens äventyr. Och sen satte jag in kycklingen i ugnen. Och sen, ja sen, så läste jag introduktionen till knäkapitlet. Sisådär en tredjedels sida. Och sen, ve och fasa, tiden flyger iväg! Nu var jag tvungen att börja sminka mig, peta på håret, lyssna på peppmusik och så äta förstås. Tänk - det är så enkelt att hitta ursäkter.
Sittdans till The ketchupsong, haha!
Bredaste leendet på Linnea ever!


Vid sex-tiden cyklade jag, Erica och Emilia iväg till Linda och hennes nya smashing-topp-moderna-super-lyxiga-lägenhet! My gosh, varför har inte studentrum medaljongtapeter och diskmaskin!? Why?? Vi var ett härligt gäng tjejer runt ett bord fullt med bål, chips, grönsaker och dipp. Vid halv tio drog vi oss in mot stan, med humöret på topp och gjorde dansgolvet på Värmlands farligt. Himla roligt kväll!

Idag var vädret lika bra och jag promenerade ner på stan, köpte kollegieblock, överstrykningspennor, vita tygskor på HM samt två små muffinsskålar (Ivarsson, jag kunde inte hålla mig). Och så blev det förstås lördagsfika på Norrlands med Johanna, Sara och Linn. Härlig dag! Imorgon måste jag plugga. Inga ursäkter godtas.

onsdag 3 mars 2010

Kolburgare, pandaögon och flugsvamp

I fredags tänkte jag och några tjejer i klassen dra till V-Dala för att äta middag, men det var fullt så vi gick cirka 30 meter bort till Upplands istället. De otroligt kulinariska menyerna på nationerna brukar sträcka sig från hamburgartallrik via pommes till nachotallrik. Man kan väl konstatera att dricka-menyn har ett något bredare utbud. Jag valde en grekburgare (det grekiska var en fetaoströra och en sallad innehållandes isbergssallad, en tomatklyfta, gurka och några oliver). Vi blev varnade att det skulle ta lång tid innan maten och det vill jag lova att det gjorde (och när maten väl kom så var det torra, svarta kolburgare. De måste ha blivit stekta minst 20 minuter på varje sida. Men på en nation är det ingen idé att klaga på maten - vi skulle ha fått vänta typ 2 timmar på nya hamburgare. Det är så synd om de stackarna som kämpar där i köket för knappt nånting, så det är bara äta och vara glad.) Men har man bara trevligt sällskap så är det ingen fara! Vi var ju ett stort gäng:


Jag hade ägnat lång tid hemma åt att platta mitt hår för första gången i mitt liv (brukar bara platta luggen)! Det var sannerligen bortslösad tid, då det visade sig vara fuktigt ute och efter cykelturen till Upplands så hade håret redan börjat vika sig i topparna så det bara såg tråktråk ut. Efter att jag cyklat hem såg det ut som vanligt igen. Hurra.

Som jag skrev i det tidigare inlägget blev det festande på lördagen. Tog posarbilder hemma, sen glömde jag ta kort hos Robban. Insåg att det inte var läge att platta håret i dag heller - det hade regnat på eftermiddagen. Men herreguuuud, efter att jag och Sophia cyklat till Robban i regnslasksnöppiss och hållt på ramla en miljon gånger med cykeln så såg jag ut som en dränkt katt. Nåja, man torkade ju efter en stund. Kul hade vi ju iaf! Det bjöds på entrecote med bakpotatis, vitlökssmör, sås och sallad! Till efterrätt stekt ananas med kokos och creme fraiche med ingefära, tror jag det var. Himla lyxigt och gott! Mätta och belåtna promenerade vi till en annan fest, vartefter vi begav oss till Norrlands. Efter att ha stått i kö i evigheter (komma in, garderob, baren) så dansades det. Men vi tvåtiden var jag så trött så jag for hem (de hade 04-gasque).

Det blev måndag och föreläsning med vår bästa föreläsare hittills! Det är ett rent nöje att sitta och lyssna! Dessto tråkigare var det att cykla hem. Det hade snöat hela förmiddagen och plogbilarna hade inte alls hunnit med. Återigen snöslaskpissregn och jag skulle tydligen åt HEEEELT fel håll - motvind med snö i ansiktet hela vägen hem, kalas. Dessutom har växlarna typ fastnat så jag kan bara cykla på näst högsta växeln - INTE optimalt när man ska till BMC och måste upp för hela förbannade sjukhusbacken (nåja, om man ska se det positivt så får man ju benmuskler). Jag blir sällan arg men när jag började närma mig mitt område så var det så dåligt plogat så jag fick kliva av och gå och kämpa mig fram och jag var så arg så arg så jag ville bara svära. Och nu kan vi verkligen snacka dränkt katt! Mascaran låg på kinderna isället för på ögonfransarna och jag var till och med blöt på tröjan. Well, efter att ha beklagat mig för mamma så kändes det lite bättre.




I helgen gick jag dumt nog in på Lagerhause (hur stavas det?)och kom ut med världens finaste flugsvampar. En diskhandduk och en porslinsburk. Jag måste ju vara 80 år egentligen; jag älskar diskhanddukar och burkar.

Sådär, det blev ju ett härligt pottpurri! Egentligen bara en ursäkt för att slippa läsa i Joint structure om articulatio coxae. Idag är de plugga hemmadag. Har hunnit tvätta, koka kikärtor, posta tandläkarpapper, handla på Willys och läsa lite. Nu måste jag fortsätta.
Hejdå!