söndag 31 oktober 2010

Första veckan

Då var första veckan i Ludvika avklarad. Veckan har gått fort och det känns som att vi inte har hunnit göra så mycket. Avdelningen har inte så många "passande" patienter. Men till veckan får vi hoppas att det blir mer att göra! Jag och Erica har köpt gymkort och ingvigt det. I fredags såg vi Idol på datorn (finns ingen tv här, men att se på datorn går utmärkt). Igår gjorde vi stan, haha! Trots det något magra shoppingutbudet så kom vi hem med några kassar var. Jag köpte en tunn mörkgrå kofta, en kofta på Åhlens som var på rea, fingervantar för 10 kr och en hjärt-ugnsform.

På kvällen såg vi Remember Me som Erica hade på datorn. Jag kan ju inte säga annat än att filmen var jättebra eftersom Robert Pattinson var med, haha! Men den var faktiskt bra. Slutet sög dock.

Idag har vi veckohandlat på willys och i eftermiddag ska vi cykla iväg till ett träningsställe som har öppet hus och gå på nåt pass! Skönt att få svettas lite.

Tjohej.

måndag 25 oktober 2010

Update

Update från världsmetropolen Ludvika. Vi lever och mår. Och ja, jag har praktik här tillsammans med Erika i min klass. Vi hyr en fin etta av en snäll kvinna. Vi hade första praktikdagen idag och det var himla roligt och vi fick hälsa på en miljon människor, men vi kommer inte ihåg alltför många namn... Det blev mest bara information och rundvisning (eller vallning som de sa, haha!) idag. Vi har var sin handledare men kommer att gå lite tillsammans ibland. Vi ska få följa med på riderapi och bassängträning och i veckan så ska vi få följa med på en mässa!

Ludvika har visat sig från sin bästa sida idag; vädret har varit strålande fint och kallt. Staden är liten och mysig. Har hört att det bor ca 15 000 pers här. Alla pratar dalmål och det låter så himla gulligt och trevligt! Alla är faktiskt trevliga! Och låter lite som Gunde. Haha!

Ha de gött!

PS. Tack för komplimangerna om min nya frisyr!

lördag 23 oktober 2010

cut cut cut


I fredagsförmiddags hade jag som sagt min praktiska tenta. Efter det gick jag en sväng på stan för lite jag-vet-inte-om-jag-är-godkänd-men-nu-är-det-inte-så-mycket-att-göra-åt-shopping. Jag köpte en tröja med volanger på ärmarna i den finaste blåa färgen och en lång stickad tröja från HMs barnavdelning (!). Dessutom hade jag bokat klipptid för att bli av med mina slitna lockar. Rätt kort i nacken blev det, lite längre fram. Frisören stylade så himla coolt, jag fick värsta volymen baktill, kände mig lite som om jag hamnat i 60-talet.
När jag kom hem på eftermiddagen satt jag och kollade mailen sisådär var femte minut. Och dog lite två gånger. Av lättnad. Klockan 17.30 gick jag på Intensiv-gympa på Friskis. Det var första gången jag gick på det passet på fredagar (brukar ju oftast vara upptagen då, typ med att cykla iväg till förfest) men jag har velat gå på det jättelänge för det är Magnus som leder då. Och han är en sådan människa som osar gladhet! Han är så oerhört taggad och peppad och ler (eller han gapar egentligen, haha) hela tiden och tittar på alla och dessutom är han inte helt tråkig att titta på heller, haha! Sjukt duktig är han som gympaledare iaf och hans pass var toppen. Synd att jag ska vara i Ludvika i sex veckor och inte kommer att kunna gå på hans pass...
Idag har jag gått på förmiddagspromenad, blivit bjuden på hejdå-morotskaka hos Lången tillsammans med några andra tjejer, gymmat, packat och städat.
Imorgon klockan 12.26 går tåget mot världsmetropolen. Det ska bli spännande och framförallt sjukt lärorikt. Det är jag övertygad om. Gonatt!

fredag 22 oktober 2010

OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG !!!!

FICK PRECIS MAIL OCH JAG KLARADE BÅDA TENTORNA, BÅDE DEN TEORETISKA OCH PRAKTISKA!!!!!!

DET FINNS INTE ORD FÖR MIN LÄTTNAD, JAG VAR SJUKT INSTÄLLD PÅ OMTENTA!! AAAAAAHHHHHH!!!!!

onsdag 20 oktober 2010

Tre dagens


Dagens...

- sämsta: min prestation på tentan. Det var säkert inte svårt men allt rörde ihop sig i huvudet, inget kändes logiskt och jag förstod inte vad det var de ville få fram ur mig... Får hjärtklappning varje gång jag kollar mailen. Åh, denna väntan!

- bästa: efter tentan cyklade jag, Lången och Linda hem till Linda. Vi åt färsk tortellini och choklad och sen bokade vi en resa till Fuertuventura 10-17 januari!!!!! Vi ska bo fem tjejer i en trerumslägenhet! Åh, det såg så underbart ut på bilderna, jag längtar längtar längtar! På bilden ser ni hotellet! Bort från kalla januari - mot sol och värme!!!! (överanvändning av utropstecken krävs här)
- kontigaste: ikväll gick jag på core och sen gick jag in en sväng på gymmet. När jag precis hade avslutat mitt andra set i sittande rodd-maskinen så kommer en kille fram. Jag tänkte att han säkert skulle fråga hur länge jag hade kvar, speciellt eftersom det var så trångt på gymmet. Men istället säger han "hej. Det ser bra ut." Något förvånad säger jag "jaha. Vad härligt" (med noll inlevelse). Varpå jag försöker se strängt upptagen ut med att titta rakt fram och sträcka ut mellan skulderbladen (alltså totaldiss av mig). Men vad i hela friden trodde han att jag skulle säga?! "Åh, du ärade allsvetande kille, vad underbart att du sitter och tittar på mig och godkänner mitt utförande, vill du bli ihop med mig, please?". Och vad menade han egentligen med "det ser bra ut"? Vad såg bra ut? Utförde jag rörelsen i maskinen korrekt? Såg jag stark ut? Eller var det så att mina bröst såg härligt hoptryckta och tillplattade ut mot magstödet? Jaja, ja må låta väldigt taskig, men jag blir mest irriterad på hans totalt hjärndöda (raggnings?)kommentar; det var ju inte ens en fråga! Och det bjöd sannerligen inte till någon vidare konversation. Det var ju bara ett ospecifikt faktum från honom. Himla pucko. Och det var ju synd att han kom fram just till mig; jag är på gymmet för att träna och ha roligt, inget annat.
Imorgon blir det praktisk träning för hela slanten.

tisdag 19 oktober 2010

-

Imorgon har jag muntlig teoretisk tenta. Den kommer att bestå av ett patientfall följt av några frågor på det. Muntlig tenta är den värsta sorten. Kan man inte svaret så står man ju där som ett fån. Jag kommer stå där som ett fån. Med absolut hjärnsläpp. Parkinson, vad är det? Symptom för MS? Sen kommer jag nog gråta.

Och på fredag har jag muntlig praktisk tenta.

söndag 17 oktober 2010

Om halsont, kex och osvenskt

Hej!
Så hur har denna vecka varit? Jag vaknade upp med halsont i måndags. Sedan dess har det typ bara blivit sämre. Var på gympa i onsdags för jag trodde jag blivit bättre. Men efter det blev det sämre. Måste harkla igång rösten på morgonen, vaknar på natten av att det rinner från näsan och idag är jag rätt hes.
Nåja. Veckan har förutom förkylning varit fylld med föreläsnignar, hemmaplugg, seminarium, egen träning, patientmöte mm. I fredagskväll gick jag över till Erica. Vi bokade tågbiljetter till Ludvika och lyckades hitta några som var rätt billiga. Sen kom Emilia och vi såg Idol. Stackars Emilia hostade konstant och jag höll på att somna i soffan på slutet. Gick och la mig klockan 23.20. Sov till 11.00 på lördagen... Vad är det för fel på mig? Snabb sväg på stan för att köpa vantar och ett armband. Senare på eftermiddagen cyklade jag iväg till Flogsta där vi skulle ha terminens Ost & vin-kväll för alla sjukgymnaster! Vi dukade upp med massor av kex, ost, vindruvor, päron, radade upp vinflaskor, placerade ut bordsuppdrag och blandade välkomstbål. Det blev en himla rolig kväll med galna upptåg och roliga lekar. Sedan drog jag och många andra till ÖG där de var eftersläpp och anföll dansgolvet. Riktigt roligt!
Idag gick jag ut på en härlig söndagspromenad i strålande solsken. Jag bestämde mig för att gå till Röbospåren och ungefär halvvägs dit, i en uppförsbacke, stannar en cyklande man och går med cykeln istället. Jag går med båda mina vantar i ena handen och han säger att det ser ut som att något håller på att falla ut från vanten, men det var bara tvättlappen. Han säger att han inte orkar cykla upp för backen, därför går han. När vi börjar gå i nedförsbacke tänker jag att han kanske ska börja cykla istället, men nej, vi går tillsammans hela vägen till spåren!
Det var en medelålders man med något utländskt påbrå och jag tänker att det är så himla osvenskt att börja prata med främmande människor sådär. Han var hur trevlig som helst. Han frågade om jag pluggade, eftersom jag "såg så intellektuell ut", hahaha! Så jag berättade vad jag pluggade, han sa att han haft problem med knäna när han var ung. Han hörde att jag kom norrifrån och han berättade då att han pluggade en juridikkurs i Umeå förra terminen. Han hann berätta en massa saker! När han skulle börja jogga skiljdes vi åt, men sen joggade han ikapp mig och hann berätta att han skulle på lägenhetsvisning senare idag. Sen klappade han mig på armen och sa "ha det bra", varpå han sprang iväg fort, inte alls andfådd. Det hela var väldigt roligt, konstigt, märkligt och väldigt osvenskt.
Har tillbringat kvällen på Café Cappucino med några klasskompisar och gått igenom instuderingsfrågor (patientfall).
Imorgon är det plugga-hemma-dag. På onsdag och fredag har jag tenta. Och jag är så äckligt nervös. Sådär så jag blir gråtfärdig när jag tänker på det. Jag längtar redan till fredag klockan 10 när det är över...
Hejdå!
Ett bord fick i uppdrag att bygga en mänsklig pyramid!

torsdag 14 oktober 2010

Nej, det är ingen vanlig dag...

... för det är min kära mammas födelsedag idag! Stort grattis! Eftersom det tyvärr skiljer ungefär 60 mil från oss kunde jag ju inte komma med frukost på sängen tidigt, tidigt och harkla fram något i stil med ja, må hon lova. Inte heller kunde jag baka något smarrigt för att skämma bort henne lite. Istället postade jag ett litet handskrivet kort igår. Jag tycker det är lite synd att vuxna människor inte tycker om att fylla år - det som är en så rolig dag! Man får träffa en massa snälla vänner som ger en presenter och så får man äta gott och är lite extra glad hela dagen! Toppen!

På tal om hemma, så har jag förstått att det har snöat i Umeå idag! 14 oktober alltså. Det kommer ju förstås inte att ligga kvar så länge, men hujedamig! Jag måste säga att jag inte är ett dugg avundsjuk. Nej, det får gärna vara snöfritt här länge till! Så man kan gå omkring i drivor av lysande gula och sprakande röda höstlöv. Så det frasar under fötterna och flyger omkring.

Idag har min grupp fått träffa en riktig patient som hade en sjukdom som börjar på M och slutar på S. Det var väldans intressant. Sen satt jag och en tjej i gruppen och skrev journal i någon timme. Efter det cyklade jag i konstant motvind hem till Vendela där hungriga jag bjöds på eftermiddagsfika och så förberedde vi oss lite inför ett seminarium vi har imorgon. På kvällen åt vi tacos hemma hos Lången, vilken trevlig torsdagskväll! Nu när jag kom hem hade jag tänkte se en patientfilm som vi ska se tills imorgon, men nu vägrar den hemsidan att visa sig. Attans, stackars mig! Hmm.. Blir svårt att säga något smart imorgon.

Nåja, gonatt på er!

Eftersom min mamma är världens snällaste så köpte hon rosor till mig när hon var här och hälsade på för några veckor sedan! Bara sådär liksom.

tisdag 12 oktober 2010

Konstateranden.

- Det börjar bli kallt ute nu. Riktigt kallt. Men med Anna Ternheim i öronen på kvällspromenaden så blir man lite varmare i själen.

- Det finns en låt som jag tror att jag aldrig någonsin kommer att tröttna på, som jag kan lyssna på tio gånger på raken när jag är ute och promenerar, som jag kommer att vilja höra på min dödsbädd. Det är Fix you med Coldplay.

- Vaknade upp med ont i halsen igår. Efter ganska många tekoppar och två vilodagar så börjar det kännas lite bättre. Hoppas på att halsen är i toppform imorgoneftermiddag för då har jag bokat in mig på ett spinning-pass.

- Den här terminen är så himla intressant! Jag lär mig så himla mycket hela tiden. Det känns som att saker och ting börjar falla på plats, man kan ana en helhet. Samidigt så känns det som att - för att citera Familjen - det snurrar i min skalle. Muntlig praktisk samt muntlig teoretisk tenta om en och en halv vecka. Svindel. Igår kom det två riktiga (!) patienter och berättade om sina sjukdomar och det var mycket intressant och lärorikt! Imorgon är det inläsningsdag och på torsdag ska vi gruppvis få träffa patienter ute på en avdelning för att ta anamnes (typ sjukdomshistoria) och öva undersökningar. Också det väldigt lärorikt - men lite nervöst.

- Boende under praktiken är fixat! Och under praktiken kommer jag och Erica att få delta i ridterapi och bassängträning! Den där ridterapin gör mig skapligt nervös, men jag tvivlar starkt på att det är JAG som ska upp på någon häst. Jag ska titta. På avstånd.

- Idag har jag lärt mig att om man tar mer än 8 tabletter per vecka för huvudvärk så har man per definition förgiftningshuvudvärk. Då är det avgiftning som gäller. Det här med läkemedel är himla intressant. Det finns massor av läkemedel som man egentligen inte vet hur de fungerar. Till exempel Alvedon. Fattar ni!? Alvdeon som ju alla tar nu och då (eller ofta), och man vet inte ens hur det fungerar. Man bara TROR. Sen har ju de flesta läkemedel en hel radda med biverkningar. För vanligt spänningshuvudvärk är tabletter inte det bästa - sjukgymnastik är det som gäller! För migrän däremot bör man ta tabletter och eventuellt behandla förebyggande med sjukgymnastik.

- Nu ska jag gå och lägga mig. Godnatt.

onsdag 6 oktober 2010

Om filmtips, söndagspromenad och att turista i sin egen stad

I fredagseftermiddag anlände min mamma och lillebror för att spendera helgen med mig! Underbart att få träffa dem, eftersom jag förmodligen inte kommer att åka hem något innan jul. På fredagskvällen gick vi på bio och såg Hämnden som är en ny film med Mikael Persbrandt, där han spelar en karaktär som är allt annat än Gunvald! Det är en dansk film och Mikael spelar Anton som är en tvåbarns-pappa och jobbar som läkare för Läkare utan gränser i Afrika. Så det var en del scener från Afrika också. Filmen handlade mycket om moral och etik. Den var väldigt jobbig att se, riktigt fruktanvärd ibland, men väldigt väldigt bra och fin. Fantastiska miljöbilder både i Danmark och Afrika.

Jaja, nog om det. På lördagen turistade vi i Uppsala (lillebror har inte varit så mycket i Uppsala); vi gick förbi Ekonomikum, gick in och spanade i Carolina Rediviva, gick förbi slottet och spanade på utsiken, gick förbi Botaniska trädgården, gick in på Museum Gustavianum med den anatomiska teatern samt spanade lite inne i Domkyrkan. Sen var det nog med kulturella aktiviteter och det var dags för shopping och lördagsfika på Norrlands med Johanna.

Trötta i fötterna kom vi tillslut hem. På kvällen slingade mamma mitt hår och vi hyrde filmen Farsan. Den var väldans rolig! Men med en något allvarsam underton. Sen blev det söndag och vi bestämde oss för att ta en långpromenad bort till högarna och Gamla Uppsala kyrkan. Det var strålande fint höstväder och riktigt varmt för en gång skulle. Ja, tills vi vände om, då kom nordanvinden helt plösligt. Efter den långa promenaden åt vi pizza på pizzeria och sen åkte mor och bror iväg till flygplatsen. Ack o ve, vad en helg kan gå fort! Väldigt trevligt var det iaf.

Så blev de måndag och vardagen slog mig hårt i magen. Vi går rätt så långa dagar nu och jag förstår inte hur jag nånsin ska hinna lära mig allt teoretiskt och praktiskt inför tentan. Och hinna läsa allt?! Min j*vla bok har ju inte ens kommit än!! Lite lätt panik måste jag erkänna att jag har. Eller nä, enorm panik. Inför de två tentorna. Och inför praktiken. P-A-N-I-K. Erica ringde en av våra handledare idag och hon verkade väldigt trevlig, vilket ju känns skönt, men hon kunde inte riktigt ge oss något tips på boende. Vi la ut en annons i typ Dalarnas Tidning eller vad den heter, typ "två desperata studenter söker boende, vad som helst, vi tar ett förråd, ge oss tak över huvudet", haha, näe inte riktigt så, men det känns ju inte så lovande just nu. Tält i november känns sisådär...

Oj, världens längsta inlägg. Nu ska jag sova. Lång dag imorgon. Hejdå!